Medianieuws

TDMG IS FAILLIET

(Leestijd: 1 - 2 minuten)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

TDMG

Ten minste dertig ondernemers zijn gedupeerd nu het productiebedrijf The Dutch Media Group failliet is verklaard.

Na misleidende verkooppraatjes van dit bedrijf werden zij gestrikt voor tv-programma's van RTL. Pas later bleek dat ze veel geld moesten betalen - gezamenlijk zo'n 150 duizend euro - en de programma's veel minder kijkers trokken dan beloofd.

De gedupeerden kunnen ‘fluiten naar hun geld’, verwacht advocaat Caspar Janssens die dertig kleine ondernemers bijstaat. Nu The Dutch Media Group failliet is gegaan, moeten de gedupeerden zich melden bij de curator. ,,Maar zij staan achterin de rij. Eerst zijn andere schuldeisers aan de beurt, zoals werknemers, de banken en instanties als de belastingdienst en het UWV.”

 
 The Dutch Media Group is een mediaproductiehuis dat verantwoordelijk was voor de invulling van verschillende televisieprogramma’s bij RTL, zoals De Barometer en Op De Zaak. Het bedrijf benaderde hiervoor ondernemers met misleidende informatie, stelt Janssens. De ondernemers hoorden dat hun deskundigheid en expertise perfect aansloten bij de uitzending. Ook zouden sommige programma’s wel honderdvijftig- tot driehonderdduizend kijkers trekken. ,,Dat waren er in werkelijkheid soms nog geen duizend kijkers,” zegt Janssens. De veelal kleine ondernemers - die volgens de telecommunicatiewet überhaupt niet actief benaderd mogen worden - hoorden pas in een laat stadium dat ze veel geld moesten betalen voor deelname.

Onder druk gezet

Janssens: ,,Ze werden eerst de hemel in geprezen. ‘Wat een gaaf bedrijf heb jij’, hoorden ze. De ondernemers werden vervolgens onder druk gezet om heel snel te beslissen of ze wilden meedoen, omdat bijvoorbeeld de programmering al bijna vol zat en zij het laatste plekje in de uitzending hadden. Op dat moment was er vaak nog niet gezegd dat deelname aan het programma geld ging kosten.” Gemiddeld ging het om vijfduizend euro. Tussen de gedupeerden zaten onder andere een kapper, een makelaar, een maaltijdservice voor bejaarden, een lingeriewinkel, een reparateur van mobiele telefoons en een verloskundigenpraktijk. ,,Ik word nog elke dag gebeld door ondernemers die hun geld terugwillen. Ik schat dat het om honderden gedupeerden gaat,” zegt Janssens.

AD/MEDIASITE.TV